Koken op gas of elektrisch koken? The ultimate battle!

Er is al veel over gediscussieerd en geschreven. Misschien leidde het zelfs wel al eens tot een ‘verhitte’ discussie rond de keukentafel. Feit is dat het voor een hobbykok of een keukenprinses nog altijd een van de moeilijkste knopen blijft om door te hakken. Los van de vele andere keuzes die je moet maken tijdens je beslissingsproces, is het hart van je keuken nog steeds daar waar je potten staan te pruttelen en je pannen te sissen. Koken op gas of elektriciteit? We analyseren beide energiebronnen en helpen je op een objectieve manier naar beide kooktechnologieën te kijken. We nemen alle twijfels bij je weg, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw situatie. Get ready for battle!

Koken op gas of elektriciteit: technische haalbaarheid

Hoe bereid ben je om alles te herschikken, nieuwe aansluitingen te voorzien of om je te wagen aan boor- en of afbraakwerken? In het merendeel van de gevallen heb je in je woning overal toegang tot elektriciteit. Een aardgasaansluiting daarentegen, is geen evidentie. Ligt die er wel, dan ben je al een aantal stappen verder. Maar dan nog is het niet zeker dat de aansluiting daar gepositioneerd is waar je ze precies zal nodig hebben. 

Inspectie door een vakman

Welke aansluiting je ook hebt, laat je technische installatie en circuit inspecteren door een stielman. Je weet wel, zo een met gereedschappen die enkel te vinden zijn in de gereedschapskoffer van een professional. Hou je ogen en oren goed open en noteer alle interessante informatie. Hoe meer details je kunt meegeven aan de Grando-keukenadviseur, hoe sneller en makkelijker hij of zij jouw droomkeuken kan ontwerpen.

Goedkoopste en makkelijkste oplossing

Je zal je portemonnee iets minder moeten opentrekken als je ervoor kiest om gebruik te maken van de aansluitingen die voorhanden zijn. Dat is en blijft de makkelijkste oplossing. Wil je toch overschakelen van koken op gas naar koken op elektriciteit of vice versa, hou dan rekening met een aantal voorbereidingswerken. 

Voorbereidingswerken bij overschakeling

Als er nog aansluitingen moeten voorzien worden, wees je er dan van bewust dat je dit zal moeten voorbereiden. Wacht het ontwerp af voor je effectief een installateur of elektricien inschakelt. Geloof ons vrij: je wil echt niet tot de constatatie komen dat je een stopcontact te weinig hebt geplaatst of dat je gasleiding een meter te kort is ... Weet dat overschakelen gevolgen heeft en gepaard gaat met ‘vuil werk’ zoals boorwerken door muren, vloeren en andere ruimtes. 

Opgelet met DIY-ambities

Heb je twee rechterhanden aan je lijf? Weet je hoeveel volt je oven of fornuis vraagt? En heb je door dat Ohm niet per se de broer van je vader of moeder hoeft te zijn? Ben je dan nog eens technisch onderlegd en heb je ervaring met elektrische installaties of gasaansluitingen? Als particulier mag je deze taken in principe allemaal voor eigen rekening nemen. Het openzetten van de gaskraan, daar heb je uiteraard wel een professional voor nodig. Laat ook je elektrische installatie keuren voor de zekerheid. Je wil niet dat je nieuwe droomkeuken het risico loopt om in vlammen op te gaan! Kom meer te weten over hoe je een keukenbrand kunt voorkomen.
 

Laat het over aan ervaren professionals

Koken op gas of elektrisch koken mogelijk maken in je nieuwe keuken hoef je niet per se voor eigen rekening te nemen. Als het ontwerp van je nieuwe keuken door de Grando-adviseur is gefinaliseerd, dan kunnen wij jou helpen met de voorbereidende werken zoals het leggen en koppelen van een gasleiding of het doortrekken van je elektrische installatie. Meer informatie? Neem contact op met een Grando-keukenadviseur
 

Koken op gas of op elektriciteit: een diepgaande vergelijking

Voor je effectief de stekker in het stopcontact steekt of de gaskraan openzet, zetten we voor jou eens alles netjes op een rijtje. 
 

Welke kooktechniek of energiebron zorgt voor de snelste opwarming?

We zijn geneigd te zeggen dat gaspitten iets sneller opwarmen dan een kookplaat die werkt op elektriciteit. Dat was toch zo in het verleden. Met de komst van hoogtechnologische inductietechnologieën is die kloof een pak kleiner geworden. Het is zelfs zo dat inductie vandaag sneller opwarmt dan een gasbrander.


Wie wint deze battle? Elektriciteit!
 

Over welke energiebron heb je het meest de controle?

Het is een beetje hetzelfde verhaal als bij de vorige ‘battle’. Vroeger moest je voor een perfect beheer van het vuur of de warmte bij gas zijn. Maar ook hier is die stelling een stuk achterhaald. Inductie laat namelijk toe om zeer precies te werken. 


Wie wint deze battle? Elektriciteit!
 

Welke techniek biedt de meest authentieke kookervaring?

Die ‘strijd’ is nauwelijks een strijd te noemen. Koken op gas biedt effectief de meest authentieke kookervaring. De geur, de helderblauwe vlam, het geluid ... Niets kan daar tegenop. Daarenboven is het ook makkelijker om professionele kooktechnieken uit te voeren. Denk hierbij aan flamberen, sauteren, wokken en sudderen. 


Wie wint deze battle? Gas! 
 

Koken op gas is een pak minder veilig dan elektrisch koken?

Een pak is overdreven. Elektrisch koken is veiliger aangezien er niet met een open vlam wordt gewerkt en er geen gas kan ontsnappen. Er gaan met andere woorden toch net iets meer gevaren gepaard met het koken op gas.


Wie wint deze battle? Elektriciteit!
 

Welke is de meest flexibele kookmethodiek? Koken op gas of elektrisch koken? 

Gas is flexibel, veelzijdig en precies. Elektrisch koken is eveneens flexibel, maar heeft net iets meer in zijn mars. Door de introductie van verschillende programmeerbare kookopties en andere technische, digitale snufjes zijn de mogelijkheden legio. Ook hier komt inductie als beste uit de ‘test’. 

Aangezien gas de directe controle over de vlamhoogte toelaat, is het makkelijk om snel temperatuursveranderingen te realiseren. Maar opnieuw, inductiekookplaten zijn geavanceerd en hebben in dat opzicht heel wat voordelen te bieden. Een winnaar aanduiden? Moeilijk.

Wie wint deze battle? Onbeslist.

Elektrisch koken is duurzamer dan koken op gas?

Een ‘no brainer’, want elektriciteit wordt gezien als de sleutel tot een duurzame toekomst. Maar ... fossiele brandstoffen mogen dan een kwalijk imago genieten, koken op gas is wel energiezuinig. Er is trouwens ook een verschil als je kookt met elektriciteit die gemaakt werd van fossiele brandstoffen of elektriciteit afkomstig van zonnepanelen. 


Wie wint deze battle? Elektriciteit (afkomstige van hernieuwbare bronnen)!
 

Wat is duurder? Koken op gas of koken op elektriciteit?

Er moet een afweging gemaakt worden tussen enerzijds de energiekosten en de kosten voor aankoop anderzijds. Maar er zijn veel meer parameters dan dat. Want als je wil overschakelen van elektriciteit op gas, dan kunnen de voorbereidende werken je ook al een stevige duit kosten. 

Het is moeilijk, bijna onmogelijk om een winnaar aan te duiden. Het is appels met peren vergelijken. Gas was jarenlang de goedkoopste energiebron. Met de komst van hernieuwbare energiebronnen is die eer nu toebedeeld aan elektriciteit. Daarenboven zijn sommige toestellen grotere energievreters dan andere. Je kan met andere woorden geen twee toestellen met elkaar vergelijken. 

Wie wint deze battle? Onbeslist!
 

Grando-keukenadviseur heeft het antwoord

Vier van de zeven battles werden gewonnen door elektriciteit. Is dat dan de meest voor de hand liggende keuze? Je zou haast denken van wel. Maar ... en het is een grote maar: de charme van een gaskookplaat weegt vaak net iets meer door dan veiligheid en controle. We gaven de feiten, maar de eigen smaak is nog steeds de beste waardemeter. 

Wil je nog meer advies? Weten welke soorten er nog bestaan en wil je goed geïnformeerd kunnen kiezen? Klop aan bij een Grando-showroom bij jou in de buurt. Wil je de expert de oren van het hoofd vragen? Maak vandaag nog een afspraak.

Bij Grando Keukens begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste keuzes te maken bij het ontwerpen en inrichten van uw keuken. Onze deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen bij het kiezen van de juiste kookapparatuur die past bij uw behoeften, smaak en budget. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consultatie en laat ons u helpen bij het realiseren van uw droomkeuken.
 

Bespreken wat voor jou de beste optie is?

We zien dat elektrisch koken als beste uit de bus komt, maar wens je toch nog wat extra info of twijfel je toch sterk om gas te nemen om één of andere reden. Bespreek het geheel vrijblijvend met je Grando-adviseur, want jouw smaak is nog altijd doorslaggevend.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.