Keukenbrand vermijden doe je zo

Dat het er soms verhit aan toe kan gaan in de keuken, dat weten we. Maar koken met de vlam in de pan, letterlijk, dat wil je echt niet. Jaarlijks komen er een zeventigtal Belgen om in een woningbrand. Als je weet dat één op de drie woningbranden ontstaat in de keuken, dan is het extra opletten geblazen als chef. In onderstaand artikel vertellen we je niet hoe je zelf aan de slag moet met de brandweerslang tijdens een (beginnende) keukenbrand, we maken je wel attent op de maatregelen die je kan treffen om het niet zover te laten komen. Een intro tot brandveiligheid voor de hobbykok dus.

Geen bangmakerij, wel gezond verstand

We willen je met onderstaand artikel absoluut geen schrik aanjagen. Integendeel. Bedoeling is om je te wijzen op de gevaren in de keuken en je tips te geven, zodat je met een gerust gevoel elke dag de deur achter je kan dichttrekken.

 

 

Voornaamste oorzaken van een keukenbrand

Een 100% brandveilige keuken bestaat niet, maar er zijn wel maatregelen die je kan treffen om het gevaar zoveel mogelijk in te dijken. De belangrijkste is ongetwijfeld de rookmelder. Volgens sommige bronnen reduceren rookmelders de kans op een dodelijke brand met 70%. Altijd ‘safety first’ dus! Opgelet, een rookmelder in de keuken is niet altijd een goed idee, want waterdamp wordt door infrarode toestellen vaak aanzien als rookdeeltjes, waardoor je te maken kan krijgen met een vals alarm. Opteer in dat geval voor een hittemelder. Die zijn misschien iets minder efficiënt, maar kunnen wel degelijk nuttig zijn.

1. Bakken en braden op het gasfornuis

Een fornuis op gas hoeft niet per se gevaarlijker te zijn dan een inductiekookplaat of een elektrisch vuur. Het is maar hoe je ermee omspringt. Plaats geen brandbare voorwerpen zoals ovenwanten te dicht bij het vuur en zorg er steeds voor dat het vuur volledig gedoofd is na het koken. Vergeet ook zeker de gasknop niet dicht te draaien en voldoende te verluchten, want de sluipmoordenaar die koolmonoxide is, die ligt altijd op de loer. Een extra tip om brandgevaar zoveel mogelijk uit te sluiten is het periodiek schoonmaken van de pitten. Resterende vetresten op of naast het kookvuur kunnen namelijk als brandstof dienen voor een potentiële brand. Ben je geen ‘master’ in het flamberen, hou dan die fles sterke drank voor tijdens apérotime of voor een degustiefje na de maaltijd.

2. Technisch defect huishoudapparaat en/of elektrische toestellen

Overbelasting, slecht onderhoud, losse draden, versleten snoeren of beschadigde stopcontacten: het zijn allemaal mogelijke oorzaken van een keukenbrand. Je mag nog denken dat je microgolfoven feilloos werkt, verborgen gebreken, die zie je niet. Het is ook zeer moeilijk te achterhalen wanneer een toestel aan vervanging toe is.

3. Dampkap

Vet is een gevaar. Het kan dienen als brandstof en brandversneller. De filter in je dampkap zuigt alle dampen af, maar in die dampen blijven ook ‘vetdeeltjes’ achter. Als deze in de filter blijven hangen of aan het afzuigrooster blijven plakken, dan kan dat een potentieel gevaar opleveren. Het zou niet de eerste keer zijn dat brand uitbreekt door een vervuilde dampkap. Een periodieke schoonmaak van je roosters is niet alleen bevorderlijk voor de algemene hygiëne in je keuken, het is ook een pak veiliger. Het is aangeraden om dit een keer in de drie maanden te doen.

4. Verkeerd aangesloten keukenapparaten

Wat je zelf doet, doe je echt niet altijd beter. Delicate zaken zoals een gastoevoer aansluiten of zelf je elektrische circuits in elkaar flansen is niet altijd een goed idee. Laat je begeleiden door je vakman of kies voor de expertise van een Grando-monteur/installateur. Lees alles over onze aanpak bij het monteren van jouw nieuwe droomkeuken.

5. Onoplettendheid

Een glaasje op? Laat het koken over aan een ander. Te moe? Kruip in bed. Het zijn basisregels die je een hoop ellende kunnen besparen. Je wil echt niet wakker worden in een woonkamer die vol rook hangt, gewoon omdat je na een nachtje flink doorzakken ‘s morgens nog een vuil ‘goestje’ had. Een pizza die eruit ziet als een zwartgeblakerde ufo of frisbee, daar gaat je goesting vlug van over. Maar het hoeft zelfs zo extreem niet te zijn, want een keukenbrand is zo gebeurd. In een fractie van een seconde kan je keuken in lichterlaaie staan. Aandachtig zijn en in de buurt blijven is de boodschap.

Wat je al weet over keukenbranden

Klaar om een aantal open deuren met ons in te trappen? Ok. Wat je dus zeker niet mag doen. Een overzicht.

  • Gebruik nooit water om een brandende friteuse te blussen. Gebruik een blusdeken.
  • Vlam in de pan? Plaats er een deksel over om het vuur te doven.
  • Een elektrisch toestel dat vuur vat? Trek meteen de stekker uit. Gebruik uiteraard ook hier geen water.
  • Een bord met vork en mes in je microgolf? Geen goed idee! Metalen veroorzaken vonken.
  • ...

Minder brandgevaar in een nieuwe keuken

Als je erover nadenkt, is het logisch dat nieuwe keukenapparaten een pak veiliger zijn dan een aftandse broodrooster of een koffiezetapparaat dat dateert uit de jaren 80.

Bij intensief gebruik van huishoudtoestellen zal je na een aantal jaar toch al wat gebruikssporen zien en dreigen mankementen ook vaker de kop op te steken. Het is niet gezegd dat nieuwe(re) huishoudtoestellen 100% feilloos zijn, maar de kans dat een defect een brand veroorzaakt, is een pak kleiner dan bij oudere apparaten. Dankzij verbeterde en intelligente veiligheidssystemen, zoals slimme fornuisknoppen bijvoorbeeld, kan je al heel wat onheil besparen.

Grando Keukens werkt enkel met A-merken en volgt de nieuwste technologieën op de voet. De Belgische keukenexpert doet er met andere woorden alles aan om jouw droomkeuken zo veilig mogelijk te maken. Onze hoogstaande kwaliteit en jouw gezond verstand zijn quasi een garantie op een brandveilige keuken. Hou bovenstaand advies in het achterhoofd en kook in alle veiligheid.

De nieuwste technologieën ontdekken? Maak een afspraak met een Grando-adviseur in een showroom bij jou in de buurt.

Nieuwe brandveilige keuken?

Nieuwe technologieën en gezond verstand brengen je al een heel eind. Brandveilige keukens ontdekken? Breng een bezoek aan onze showroom.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.