Alles wat je moet weten over de montage van je keuken

Een pakketje keuken laten afleveren door je favoriete postbedrijf en zelf met je gereedschapsriem aan de slag of kiezen voor een professionele plaatsing die je 100% zekerheid biedt op een foutloos resultaat? Heet je gewoon Harry, dan zouden we een DIY-aanpak afraden. Beschik je toch over de nodige skills en beschrijf je jezelf als handig, dan zijn er zaken die je zelf kunt doen. Maar voor je de handen uit de mouwen steekt en met je boor aan de slag gaat, nog eerst even dit.

Waarom een professionele montage en installatie van je nieuwe keuken?

Oops! Een kreet die je hopelijk nooit hoeft te slaan tijdens het plaatsen van je eigen keuken. Gevloek en gesakker tijdens een delicate opdracht zoals een keuken installeren wijzen op weinig goeds. Ben je niet zeker van jezelf of duiken er twijfels op, kies dan altijd voor een professionele montage en plaatsing van je nieuwe keuken. Want als je het verknalt, dan kan je helaas geen beroep meer doen op de garantie die door je keukenfabrikant gegeven wordt.

 

Voorbereidingen op een professionele montage

1. Afbraakwerken en demonteren oude keuken

Ben je een ervaren doe-het-zelver, dan kun je bepaalde voorbereidingen voor eigen rekening nemen. De afbraakwerken bijvoorbeeld of de demontage van je oude keuken zijn geen rocket science en kan je, mits je rekening houdt met een aantal zaken, gerust zelf doen. Een beiteltje, hamertje, zaagske ... meer heb je niet nodig. Zelfs diegenen met twee linkerhanden kunnen makkelijk een muurtje omver kegelen of met een oude tegelmuur komaf maken.

2. Sleuven frezen en leidingen voorzien

De moeilijkheidsgraad van deze werkzaamheden ligt al een pak hoger. In de doorsnee gereedschapskoffer vind je niet zomaar een muurfrees. Elektriciteit of sanitaire leidingen leggen, daar waag je je beter ook niet aan als beginnende klusser. Beschik je toch over het inzicht en de handigheid om dit te doen, dan kan dat aan de hand van het plan en het leidingsschema dat je meekrijgt van je Grando-adviseur na de aankoop van je keuken.

3. Vloeren en wanden prepareren

Je kan je keuken op een bestaande vloer plaatsen of ervoor kiezen om je nieuwe vloer te leggen alvorens je je nieuwe keuken laat plaatsen. Alles hangt af van het soort vloer je wil. Bestaande muurtegels verwijderen is op zich niet zo complex. Zorg er wel voor dat je scheuren of beschadigingen weggewerkt hebt, zodat de montage vlot kan verlopen.

4. Nooit genoeg stopcontacten

Beter een stopcontactje meer dan eentje minder. Je weet maar nooit. Voor hetzelfde geld krijgen we een nieuwe coronagolf over ons heen en worden we genoodzaakt om terug anderhalf jaar van thuis uit te werken, vanuit je keuken/home office. Voor wie het niet gewoon is om met elektriciteit om te gaan, is het aangeraden om een elektricien in te schakelen. Toch zeker in het geval er nog elektrische bedrading moet voorzien worden.

Stappen montage keuken

De Grando-monteurs zijn bedreven in het monteren van keukens. Voor hen is een keuken plaatsen dagelijkse kost.

1. Montage en bevestiging beslag

De kasten monteren, het beslag bevestigen, de kasten tegen de muur plaatsen en stevig verankeren. Meer houdt het in principe niet in. Maar - en het is een grote maar - als je hier niet precies te werk gaat, dreigt de rest van de montage een ware hel te worden. Verwacht je aan knellende kastdeuren of -lades, het niet passen van huishoudtoestellen, een werkblad dat niet volledig waterpas ligt enz.

2. Afstellen van kastdeuren en -lades

Stap twee is het afstellen van kastdeuren en -lades. Dat is een delicate klus, aangezien je toch wil dat bijvoorbeeld de ‘naden’ van je kastenwand overal even breed en vooral recht zijn. Dat lijkt makkelijk, maar mispak je niet. Zelfs professionals erkennen dat dit telkens opnieuw een uitdaging vormt. Eenmaal de scharnieren en ladegeleiders correct zijn afgesteld, kunnen de Grando-monteurs beginnen aan de volgende fase van het montageproces.

3. Installatie van huishoudapparaten

Ongeacht je skills, zijn we er bij Grando van overtuigd dat sommige aansluitingen het best gebeuren door mensen met kennis van zaken. De stekker van je Airfryer in het stopcontact steken, lijkt ons nog net haalbaar. Maar een gastoestel installeren en koppelen of wateraansluitingen zelf uitvoeren, lijken ons toch meer iets voor een doorwinterde Grando-professional. Vooral gasaansluitingen zijn delicaat, want als je daar de bal misslaat ...

Afwerking en oplevering

1. Keukenblad plaatsen

Een marmeren, one of a kind werkblad met een unieke tekening en een stevig prijskaartje zelf installeren? Kan. Maar ook dat is niet echt aan te raden. De kasten zijn perfect op maat gemaakt en moeten dus ook minutieus geïnstalleerd worden. Liep het daar al fout, dan zit je nu wel met een probleem. Een keukenblad moet goed aansluiten en vervolgens stevig bevestigd worden. Waterpas, zonder spleten. De Grando-monteurs werken zeer zorgvuldig en zorgen dat alle puzzelstukken perfect in elkaar passen.

2. Installatie wasbak en kraanwerk

Wij doen alles volgens het boekje. Neem je zelf het heft in handen, volg dan zeker altijd de instructies van de fabrikant. De belangrijkste valkuil hier is zorgen dat er zich geen lekkages voordoen. De Grando-monteurs zorgen voor een waterdichte oplossing, letterlijk en figuurlijk.

3. Bevestiging spatwand en afwerking wanden

De ene spatwand is de andere niet. Je kan opteren voor een mooie tegel of kiezen voor een wandplaat met een leuk motief. Wat ook je voorkeur, de Grando-monteur besteedt veel aandacht aan een goede en correcte installatie.

Kostprijs montage keuken

Na het lezen van wat de montage van een nieuwe keuken precies allemaal inhoudt ben je ofwel nog gemotiveerder om het zelf te doen, of je denkt aan alles wat kan foutlopen. Wil je zekerheid en een perfect resultaat, dan is een beroep doen op een professionele Grando-monteur eigenlijk de meest voor de hand liggende optie. Maar wat kost dat nu, de montage van een keuken? Een exacte prijs kunnen we je niet geven. Er zijn gewoon te veel factoren die bepalen hoeveel je uiteindelijk zal moeten neertellen voor de montage.

Prijsbepalende factoren montage keuken:

  • grootte van de keuken
  • complexiteit van het ontwerp
  • materiaalgebruik
  • gekozen apparatuur
  • demontage keuken, ja of neen
  • extra elektriciteitswerken
  • ...

Indicatie kostprijs exclusief afbraak

Als je zelf instaat voor de voorbereidingen, dan betaal je uiteraard minder dan in het geval wij die zaken voor jou moeten regelen. Hoe meer je zelf doet, hoe lager de kosten voor montage. Geef je liever alles uit handen, dan nemen onze monteurs de volledige verantwoordelijkheid.

Wil je enkel de montage en installatie van je keuken door onze professionals laten gebeuren, zonder extra’s, dan moet je rekenen op zo’n 10 procent van de totaalprijs van je keuken. Om een kleinere keuken van zo’n 10 000 euro te laten monteren en installeren, betaal je ongeveer een duizend euro. Voor een grotere, duurdere en complexere keuken is dat uiteraard meer. Zoals eerder gezegd, is het moeilijk om een vaste prijs op de montage van je nieuwe keuken te plakken. Een afspraak met een Grando-adviseur kan al voor heel wat opheldering zorgen.

Persoonlijk advies

Tijdens een afspraak met een Grando-adviseur krijg je een antwoord op al jouw vragen.

Persoonlijk en verrassend advies
Wij maken jouw woonwens werkelijkheid
Alles uit handen zodat jij kan genieten
Vakmanschap sinds 1965

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.