Word een 'celebrity masterchef' in jouw keuken

In 1992 kreeg de Vlaming met “1 000 seconden” voor een van de eerste keren in de Vlaamse tv-geschiedenis een entertainend kookprogramma op het menu gepresenteerd. Een olijk duo, bestaande uit Felice Damiano en Herwig Van Hove, toverde in 16 minuten en 40 seconden zomaar even een driegangenmenu uit de koksmuts. Meer dan 30 jaar later, meer dan 30 kookformats. Met Celebrity MasterChef lanceerde Vlaanderen een remake van het van oorsprong Britse format. Maar hoe word je nu zelf masterchef in jouw nieuwe droomkeuken?

Ziet er zo verd*md goed uit ...  

Hoeveel van de gerechten die je ziet klaarmaken op televisie maak je ook effectief zelf klaar in je keuken? Stop je met scrollen bij het zien van een zoveelste Instagram-post die in 10 seconden toont hoe je nu de echte originele spaghetti carbonara maakt? Of ben je geabonneerd op de Tasty-app en watertand je bij elk gerecht, zonder ook maar een van die gerechten ooit zelf klaar te maken? We snappen je volledig ... Dagelijkse kost? Niet altijd. Ok, we spreken misschien niet voor elke lezer, maar sommigen onder jullie begrijpen heus wel wat we bedoelen. We kijken graag naar kookprogramma’s om dezelfde reden waarom we graag naar doe-het-zelf televisiekijken: het ziet er doenbaar uit. That’s it.  

En ze doen het er allemaal zo verdomd gemakkelijk uitzien hé. Je zou er op den duur echt van overtuigd geraken dat er ook in jou een masterchef of een amateurinstallateur schuilt. “Nou, dat kan ik ook.” Maar we weten eigenlijk allemaal dat het makkelijk praten is vanuit de zetel met een aperitiefje in de hand.  

Microgolfchef versus hobbykok met goesting 

Het is niet omdat het bak- en kookvirus pas op latere leeftijd in je lijf begint te woekeren, dat je alsnog geen ambitie meer mag hebben. Zelfs als voormalig ‘microgolfkok’ of chef de croque-monsieur wacht er je mogelijks nog een mooie kookcarrière. Wie het beestje al vroeg te pakken heeft, evolueert uiteraard een pak sneller. Maar zoals het vaak gaat: als je denkt dat je er bent, ben je er geweest. Er is en blijft altijd ruimte voor verbetering.  

      "Hoe word ik marterchef?"

Een nieuwe droomkeuken kan helpen 

De kandidaten van ‘Celebrity MasterChef’ koken niet in een aftandse keuken. Alles is er voorhanden om het meest exquise gerecht op tafel te kunnen toveren. Elke celebrity beschikt over zijn eigen kookeiland, inclusief gereedschapskoffer volgestouwd met state-of-the-art keukenapparaten.  

Dat je de knepen van het vak leert in een verouderde keuken wil niet zeggen dat je slaagkansen lager zijn dan in een hypermoderne keuken. Zelfs in de jungle kun je gerechten maken van sterrenniveau.  

Heeft je oude keuken zijn beste tijd gehad? Heeft je oven problemen met het aanhouden van de juiste temperatuur? Of maakt het niet uit of je je kookplaat nu op stand 2 of 5 zet? Misschien is een nieuwe keuken wel een goed idee om te kunnen groeien als kok. 

“Grando helpt sinds 1965 koks uitgroeien tot masterchefs” 

Dwarsboomt je oude keuken je om een masterchef te worden? Of ben je het beu om een ‘hack’ te moeten gebruiken om groenten en vis te stomen? Misschien is het de hoogste tijd om te denken aan een nieuwe keuken. Grando helpt koks uitgroeien tot masterchefs sinds 1965. Neem een van onze Grando-adviseurs onder de arm en laat je door een doorgewinterde professional begeleiden tijdens je zoektocht. Maak vandaag nog een afspraak. 

Ontdek hier hoe wij met onze acties investeren in jouw nieuwe master kitchen. 

Passie is de motor 

Het ligt voor de hand dat een gepassioneerde kok veel meer uit zijn kookpotten haalt dan iemand die eten ervaart als een must om te kunnen overleven. Alhoewel, het is niet omdat je voeding als een noodzaak ziet, dat je daarom geen lekker eten zou mogen/kunnen klaarmaken.  

Het is zoals het leven: alles wat je met passie doet, maakt je niet alleen gelukkiger, je hebt ook meer kans op slagen. Als je om de 7 seconden aan koken denkt en niet kan wachten om in je keuken te duiken, dan ben jij zeker kanshebber op de titel ‘Celebrity Master Chef’ in eigen huis. 

Doorzetting vereist 

Hoe word ik masterchef? Het is vrij simpel: begin eraan. Oefen, probeer, test uit, experimenteer, faal ... Je moet eerst zo’n 500 keer tegen de muur lopen, voor je effectief bepaalde handelingen in de vingers krijgt. Lukt het je niet meteen om een roux te maken? Komt de kaas niet toe tot smelten in je bechamelsaus? Uitgieten en opnieuw. Is je bearnaisesaus geschift, opnieuw. Topje van je vinger kwijt of een brandwonde op je arm? Again! Opgeven staat niet in het woordenboek van een toekomstig masterchef.  

Doe inspiratie op bij grootmeesters of leer van de ‘mama’ 

De macaroni met ham en kaas van de mama, daar kan niets tegenop, zelfs niet die van ‘den Italiaan’ om de hoek. Mama’s, en uiteraard ook heel wat papa’s, hebben een schat aan informatie en ‘geheime ingrediënten’ die doorsnee maaltijden tot een blijvende herinnering hebben gemaakt.  

Voor je effectief de mosterd gaat zoeken bij gerenommeerde topchefs of kookboek queens, misschien toch even in de receptenboeken van je ouders snuisteren. Wie weet ontdek je er de meest verrassende gerechten. Ben je dat stadium al lang voorbij, dan kan je in de potten van topchefs gaan loeren. Laat het niet bij ‘kijken’, maar ga aan de slag! Doe het stap voor stap, met de ‘tutorial’ bij de hand, en volg wat de ‘master at work’ uitvoert. 

Maak je eigen signature dish 

Je eigen culinaire visitekaartje: dat is het summum. Met alles wat je door de jaren geleerd hebt, een eigen unieke creatie op de tafel toveren: beter dan dat wordt het echt niet. Maar om op dat niveau te geraken, heb je een masterchef-keuken nodig. Het is echt niet meer voldoende om een bijna perfecte cuisson te realiseren, en met een half gegaarde zalmfilet ben je ook niets. Als je wil groeien, dan moet ook je keuken met jou willen meegroeien. Ontdek met welke technologieën we je keuken kunnen uitrusten, zodat jij de Hester Blumenthal in je naar boven kunt halen. 

“Een masterchef-kok verdient een masterchef-keuken!” 

Niet vergeten te proeven 

The proof of the pudding (is in the eating). Koken is proeven. Alleen jij detecteert wanneer een extra snuifje zout je gerecht volledig kan afmaken. Vertrouw op je smaakpallet, enkel zo leer je smaken begrijpen. Wees ook niet te bescheiden om je gerechten te presenteren aan familie en vrienden. Kritiek, al dan niet opbouwend, doet je in de toekomst nog harder werken en beter presteren.  

Jouw ‘signature dish’ klaarmaken in een gloednieuwe keuken met de laatste snufjes? Download het inspiratiemagazine van Grando en ontdek de nieuwste ontwikkelingen in keukenland. 

Vraag jouw Inspiratiemagazine aan

Een masterchef verdient een masterchef-keuken. Ontdek de nieuwste state-of-the-art keukens in ons inspiratiemagazine.