Materiaal voor je spatwand kiezen doe je zo!

Spaghettisaus staat te pruttelen op je fornuis. Hete bellen tomatensaus exploderen en katapulteren saus uit je pot. En die spetters gaan werkelijk alle kanten op. In het slechtste scenario belanden ze op je kledij, in het beste geval op je keukenschort en de spatwand. Een achterwand of backsplash is met andere woorden meer dan een mooi tegeltje aan de muur ... Hij vangt vet, sauzen en soepen op, maar zorgt tezelfdertijd voor een bescherming van je muur. Los van de klassieke ‘faiences’ of wandtegels uit aardewerk, zijn er tal van andere materialen die je achter je fornuis kunt plaatsen. Een beknopt overzicht.

Spatwand is meer dan ‘vlekkenvanger’

Of je nu kiest voor een prachtig design, een uniek materiaal of een leuk motiefje: de spatwand is veel meer dan een eyecatcher. Hij beschermt tegen vlekken en spetters, maar houdt tezelfdertijd ook de muur achter je fornuis intact. Kies altijd voor een materiaal dat makkelijk te reinigen valt en geen magneet is voor bacteriën of schimmels. Een goede spatwand moet snel en makkelijk schoon te maken zijn en voorkomt dat vuiligheid er zich ophoopt ... 


Tijgerprint aan je keukenmuur

Kan leuk zijn, en de eerste maanden kan je er misschien echt van genieten. Het wordt ook ongetwijfeld hét gespreksonderwerp als mensen langskomen. Maar maak je geen illusies: na een jaar - als het al niet vroeger zal zijn - smeek je om rust en verlang je naar een egaal kleur of een saai tegeltje. Eigenlijk geldt dat voor alle prints tegen je spatwand, zeker als het gaat over een portret, landschap, bloemen of een te drukke foto. Kies dan beter voor een print die natuursteen nabootst, een betonlook of een materiaal die past bij de stijl en de kleur van je keuken. Geloof ons vrij: een gezinsportret met de hoofden van je kinderen bekladderd met verse spaghettisaus is echt geen zicht. Wil je creatief uit de hoek komen met je ‘backsplash’, doe inspiratie op bij de ‘Villoria’, de ‘Coca’, ‘Rome’ en de ‘Carrizo’. 
 

Materialen voor je spatwand

Een glazen spatwand, tegelspatwand, spatwand uit composiet, inox of natuursteen: zowat elk materiaal kan ingezet worden als ‘backsplash’. De klassieke ‘faiences’ of wandtegels (uit aardewerk) worden ook nog steeds gebruikt, maar verliezen aan populariteit. 
 

Tegels voor je ‘backsplash’

Het hoeft niet de klassieke keramiek te zijn, je kan ook makkelijk kiezen voor tegels uit natuursteen of een wandbekleding uit kunststof. Steenstrips zijn ook een optie. 


FAQ: tegels

Zijn tegels makkelijk schoon te maken? Ja. Met een mild reinigingsmiddel en wat water kan je makkelijk vlekken en spetters verwijderen. 
Wat is de juiste manier om de voegen tussen de tegels te reinigen? Een oude tandenborstel kan een handige tool zijn. Gebruik water en azijn of een speciaal reinigingsmiddel voor voegen. Schrob voorzichtig om vuil en schimmel te verwijderen. Voegen kunnen broos worden. 
Zijn tegels als spatwand waterdicht? Ja, over het algemeen wel. Opgelet met voegen. Na een tijd kunnen die water doorlaten. 
 

Glazen spatwand

Een glazen spatwand ziet er modern uit, kan in tal van (RAL-)kleuren uitgevoerd worden en is onderhoudsvriendelijk. Wil je het recept, het lijstje ingrediënten of je favoriete gerecht als foto achter een glazen wand, dan kan dat perfect. 


FAQ: glas

Is een glazen spatwand hittebestendig? Ja, het glas dat gebruikt wordt voor je spatwand is bestand tegen hoge temperaturen (tot 250°C, afhankelijk van de samenstelling).
Welke glasdiktes zijn er beschikbaar? Het geharde glas is beschikbaar in diktes tussen 4 en 8 mm. 
Wat zijn de nadelen van een glazen spatwand? Glas is gevoeliger voor krassen en vingerafdrukken. 
Kan je licht steken achter een glazen spatwand? Je kan van je spatwand een soort ‘light box’ laten maken.
Is gehard glas een must? Eigenlijk wel, toch zeker als er achter je spoelbak ook een glazen spatwand komt. Kokend water kan namelijk zorgen voor een thermische breuk.
 

Spatwand uit roestvrij staal

In de professionele keukens duiken ook steeds meer tegels op, puur voor esthetische redenen. Toch blijft rvs de onbetwiste nummer 1. Roestvrij staal is hittebestendig, duurzaam en het materiaal laat zich makkelijk reinigen. Dat het niet de bedoeling is om er de naam van je sous-chef in te kerven, is evident. Een spatwand uit roestvrij staal is met andere woorden niet krasvast en je laat er ook makkelijk vingerafdrukken op achter. 


Kan je een spatwand uit roestvrij staal in elk type keuken installeren? Bij Grando Keukens staat enkel je eigen verbeelding je in de weg. Toch is het niet aangeraden om in een landelijke keuken zomaar even een wand uit rvs te laten installeren. Roestvrij staal combineert nog steeds het best met een industriële keuken, maar dat is smaal natuurlijk.
Kan rvs verkleuren? Rvs is hittebestendig en kan perfect om met hoge temperaturen. Enkel bij directe blootstelling aan extreem hoge temperaturen en dat gedurende een langere tijd, bestaat het risico op verkleuring. 
 

Van hout tot kunststof en composiet

Er zijn uiteraard nog meer materialen dan die die we hierboven hebben besproken. Wil je een spatwand of backsplash uit hout, kunststof of natuursteen? Steek je licht op bij één van de Grando-adviseurs tijdens een afspraak in een showroom bij jou in de buurt.

Meer spatwanden bekijken?

Kom gerust geheel vrijblijvend meer spatwanden bekijken in de dichtstbijzijnde Grando vestiging.
Heb je nog vragen of de extra mogelijkheden voor spatwand, stel ze gerust aan je Grando-adviseur.

 

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.