Keukenreinigers: de ultieme gids voor een hygiënische keuken

De keuken is een broeihaard van bacteriën. En met handjes wassen alleen kom je er niet. De keukenspons, en de gele schoonmaakdoek in het bijzonder, spannen de kroon. Ook je snijplank is een echte ‘viezerik’. Dat er ook in de oven schimmels kunnen ontstaan en dat het afvoerputje een opeenhoping is van voedselresten is, dat nog geheel terzijde. Om maar te zeggen dat een goede keukenreiniger essentieel is in je keuken. Meer nog, eigenlijk zou je een set met verschillende keukenreinigers in huis moeten hebben. Niet elk oppervlak kan je namelijk zomaar met eender welk product schoonmaken. Een houten snijplank vraagt een ander product dan een werkblad uit natuursteen. Een oven proper maken doe je ook niet zomaar met een allesreiniger.

De voornaamste oorzaken van een voedselvergiftiging

De symptomen die gepaard gaan met een voedselvergiftiging zijn niet van de poes. Zoals je kon lezen in de inleiding, heeft ‘besmetting’ in de eerste plaats veel te maken met de hygiëne van je kookgerei. Er zijn drie broeihaarden. Misschien een evidentie, maar het is wel zeer belangrijk om volgende drie regels ter harte te nemen. 

  • Gebruik geen keukengerei, borden of bestek waar zieke mensen met hun besmette ‘pollen’ hebben aangezeten.
  • Vermijd dat etensresten zich nestelen op of in de spleten van je houten snijplank.
  • Pas om met kruisbesmetting via snijplank, messen of ander keukengerei.
  • ... 
     

Keukenreinigers voor dummies

Keukenprinsen of -prinsessen in spe zijn vooral bezig met koken. Dat begrijpen we. Niet iedereen heeft de ‘kuisziekte’ of werkt even proper in de keuken. Toch is het noodzakelijk om gedurende het koken je ‘work station’ voortdurend zo clean mogelijk te houden. Het is een van de eerste dingen die je leert in de kokschool trouwens. Met een aantal handige tips sluit je een voedselvergiftiging uit en zorg je voor een hygiënische werkplek. 


“Met wateroplosbare reinigingsmiddelen kan je niets mis doen. Folies, melamine en laminaat maak je het efficiëntst schoon met lauw water en een zachte, vochtige doek.”
 

Wat heb je nodig voor een propere keuken?

Je gepersonaliseerde schoonmaakkoffer bevat:

  • Allesreiniger
  • Ontvetter
  • Schuurmiddel
  • Microvezeldoekjes

Allesreinigers 

De allesreiniger reinigt zowat alles. Tja, open deuren intrappen ... we kunnen er hier wel wat van. De allesreiniger is het uitgelezen schoonmaakproduct voor dagelijks gebruik. Je reinigt er met sprekend gemak je aanrechtblad, tafels en andere oppervlakken mee. Maar opgelet: gebruik niet zomaar eender welk product op eender welk oppervlak. 

Allesreinigers bevatten oplosmiddelen, geurstoffen en andere actieve grondstoffen. 

Gebruik allesreinigers niet op: 

  • Natuursteen 
  • Beton
  • Ruw hout
  • Koper
  • Glas

Hangen er nog restjes ovenschotel aan de binnenkant van je oven of vind je nog een spoorloos gewaande kippenbout met aangekoekt vel dat tegen het ovenraampje plakt? Een allesreiniger is hoogstwaarschijnlijk niet voldoende sterk om de oven terug volledig spik en span te maken. Kies in dat geval voor een ovenreiniger of een ontvetter.

Ontvetter

Vetten kunnen zeer hardnekkig zijn. Neem gerust eens het rooster van je dampafzuiging in handen of probeer maar eens een ingeoliede ovenschotel met gewoon water te ontvetten. Een keukenontvetter is het ideale product om vettige oppervlakken schoon te maken of aanhoudend vuil te verwijderen.

Gebruik ontvetter niet op: 

  • Hout
  • Geverfde oppervlakken
  • Marmer 
  • Gelakte oppervlakken
  • Glas

Ontvetters zijn kleine krachtpatsers, dat kan ook niet anders met het werk dat ze moeten verrichten. De standaard ontvetters bevatten vaak bepaalde chemicaliën en/of zuren die een impact kunnen hebben op bepaalde materialen. Een neutrale zeep of een product op maat van het materiaal kan hier soelaas brengen.

Schuurmiddel 

Een schuurmiddel is heel efficiënt en het perfecte wapen in het geval je aangekoekte resten uit potten en pannen wil verwijderen. Maar zoals steeds zijn er oppervlakken die het niet zo hebben voor een schuurmiddel. 

Gebruik schuurmiddel niet op: 

  • Keramische kookplaten
  • Inductiekookplaten
  • Keukenfronten
  • Werkbladen uit kunststof, graniet, marmer, keramiek, composiet en dekton

Glas en schuurmiddel zijn niet meteen de beste vriendjes. Wil je een ‘glasplaat’ reinigen, doe dat dan met gewoon afwasmiddel. Blijven er aangekoekte resten hangen aan het oppervlak, gebruik dan een glaskrabber. Niet in huis? Haal je ijskrabber uit je wagen en ‘schraap’ het aangekoekte vuil voorzichtig van je kookplaten. Spoel goed af voor je die opnieuw gebruikt om je autoruit ijsvrij te maken. Je wil geen aanbaksel aan je voorruit smeren, geloof ons ... 

Microvezeldoekjes

Het microvezeldoekje is de echte alleskunner in huis. Deze doeken zijn een must in elke schoonmaakkit. Gebruik echter nooit een microvezeldoek bij de schoonmaak van hoogglansgelakte en (ultra)matgelakte fronten. Doe je dat wel, dan bestaat het gevaar dat je je fronten statisch ‘oplaadt’. Hoogglans kastjes worden zo een magneet voor stof. Bovendien kan een microvezeldoek ook kleine krassen achterlaten. 

Keukenreinigers: bio-alternatieven

Op zoek naar biologische producten? Voor elk schoonmaakmiddel bestaat een bio-alternatief. Ben je een voorstander van natuurlijke producten? We lijsten even op waar je op moet letten. 

  • Ga op zoek naar het Europees Ecolabel. Zo ben je er zeker van dat het product dat je in huis hebt gehaald ook een minder grote impact heeft op het milieu.
  • Biologische producten bevatten geen synthetische chemicaliën, fosfaten , chloor of andere agressieve stoffen. Lees het label op de achterzijde van de fles of de spray.
  • Wil je je ecologische voetafdruk nog kleiner maken, opteer dan voor navulverpakkingen.
  • Wie gevoelig is voor geuren, kan voor geurloze alternatieven gaan. 
  • Last van allergieën? Kies voor een schoonmaakproduct dat vrij is van schadelijke allergenen.

Algemene tips bij het onderhoud van elk type materiaal

Een keuken moet je onderhouden wil je er lang van kunnen blijven genieten. De poetshulp die we je bieden in bovenstaand blogartikel, is duidelijk, maar er zijn altijd uitzonderingen. Daarom verwijzen we je graag naar ‘Verleng de levensduur van uw keuken. Hierin ontdek je nog meer tips om je keuken spik en span te maken, zonder blijvende schade te veroorzaken. 

Wil specifieke informatie over het onderhoud van werkbladen? Check zeker onze webpagina werkbladen voor handige tips en tricks. 

Is je keuken naar de verdoemenis? Krijg je hem nauwelijks nog schoongemaakt? Kan je niet wachten om er de sloophamer in te zetten? Kom al eens wat inspiratie opdoen voor je nieuwe keuken tijdens een afspraak in een van onze showrooms.

Meer vragen over welk reinigingsmiddel je kunt gebruiken?

Heb je nog meer vragen over reinigingsmiddelen, aarzel ze dan niet om ze te stellen aan je Grando-adviseur. 
Zij helpen je graag verder.