Keukenplanten: de beste groenmakers

Welcome to the jungle! Zelfs al heb je maar één groene vinger, dan nog zijn keukenplanten, bloemen, een kruidentuintje of wat goren in je keuken altijd een goed idee. Met een beetje 'love' en 'care' overleven ze zelfs de hardnekkigste dampen van je kookpotten. En maak je geen zorgen: ze passen in eender welke keukenstijl. De roodste rozen, de geelste aller tulpen of maagdelijk witte azalea's: ze voelen zich zo thuis in je landelijke, moderne, industriële of Scandinavische keuken. Trek die werkhandschoenen maar al eens aan en leg vandaag nog een mini-plantentuin aan in je droomkeuken.

In het spoor van Wim Lybaert

Zo'n vaart zal het wel niet lopen. Je hoeft geen doorgewinterde tuinier te zijn om je keuken een groene toets te geven. Sommige plantjes of kruiden behoeven zelfs nauwelijks onderhoud. Laten planten het altijd afweten in jouw buurt? Waarom dan niet kiezen voor een alternatief in kunststof? Het is echt geen schande om voor een onsterfelijke plant of bloem te kiezen. Zolang je er zelf van geniet, is er geen vuiltje aan de lucht. En trek je vooral niets aan van de commentaren. Er zijn tegenwoordig al 'fake' plantjes en bloemen die nauwelijks te onderscheiden zijn het echte werk. 

Kruiden kweken in je keuken

Als fervent kok wil je alles zo dicht mogelijk bij de hand hebben. Verse kruiden zoals tijm, basilicum, peterselie, bieslook en oregano kan je perfect in je keuken kweken. Hou je wel aan de voorschriften of de handleiding die bij elk kruid komt, want je kan ze niet allemaal over dezelfde kam scheren. 

Kruidentuin in je keuken: 3 tips

 

1. Everybody loves the sunshine

alle kruiden houden van zonlicht. Verberg ze dus niet ergens in een donker hoekje, maar geef ze een plaatsje bij het raam. Door een soort 'serre-effect' te creëren, laat je je kruiden inde waan dat ze zich in hun natuurlijke habitat bevinden. Hou je kruiden in de gaten tijdens de warmste zomerdagen en bescherm ze tegen een 'zonneslag'. Als je signalen ziet van oververhitting, grijp dan in!

2. De dorstige laven

Kruiden hoeven niet volledig onder water te staan. Ze krijgen graag wat te drinken, maar hoeven niet te 'verzuipen'. Hydrateren is een evenwichtsoefening en iets wat je moet leren. Doorgaans moet de aarde waarin de kruiden opgroeien voldoende vochtig zijn. Dan is zowat de stelregel. Zorg ervoor dat overtollig water makkelijk afgevoerd kan worden. 

3. Laat niet woekeren

Wie zich goed voelt, floreert. Dat is ook zo bij sommige kruiden. Pluk regelmatig of snoei de blaadjes als je merkt dat ze andere kruiden dreigen te overwoekeren. Er zijn aandachtspunten per kruid. Wat geldt voor basilicum, gaat niet per se op voor bieslook of vice versa. Lees de handleiding voor een optimale verzorging van je kruidentuintje. 

 

Verse kruiden uit de supermarkt

Als je een bosje peterselie of een potje verse dille uit de supermarkt meebrengt, zorg dan dat je een aantal verschillende gerechten in gedachten hebt waarvoor je de kruiden nodig zal hebben.. Want voor een enkel gerecht heb je vaak maar een paar takjes nodig. Zonder extra zorgen overleeft je kruid het misschien een weekje, maar niet veel langer.
"Kan je supermarktkruiden kweken". hoor ik je denken. Ja en neen. Je kunt de levensduur van de kruiden iets verlengen, maar echt kweken lukt moeilijk of zelfs helemaal niet. Dergelijke kruiden worden in de best mogelijke omstandigheden gekweekt. Die omstandigheden vallen onmogelijk na te bootsen in je keuken. Je kan ze verpotten en het proberen, maar verwacht je niet aan al te grote mirakels.

Keukenplanten: de meest betrouwbare groenmakers

Een duurzame keuken of een ecologische keuken is al langer dan vandaag een trend. Natuurlijke materialen maken de keuken anno 2024. Met een plantje op het aanrecht, in een hoek van de keuken of een bloempje op je werkblad zorg je voor een finishing touch die je groene keuken nog meer doet opleven. Hieronder een opsomming van plantjes die het best om kunnen met de omstandigheden in de keuken. Voor diegenen met maar één groene vinger, geven we er een gratis tip bij. 

 

Keukenplantjes voor beginnelingen

Niet één plantje, maar een heel assortiment. Het is niet omdat je geen affiniteit hebt met plantjes of het zorgen voor flora, dat je uit de boot valt. Er zijn genoeg alternatieven die geen of nauwelijks onderhoud vereisen. Een combinatie van cactussen, een Aloë Vera-plant, Sanseveria's: er zijn genoeg keukenplanten die voor een frisse en natuurlijke toets kunnen zorgen, zonder dat je je constant zorgen hoeft te maken over het welzijn van de plant. 

Keukenplantjes voor gevorderden

Het is te zeggen. Zorgen voor een plantje is geen rocket science. Je hoeft geen botanicus te zijn om je keukenplanten te kunnen onderhouden. Onderstaande voorbeelden hebben iets meer zorg nodig dan de plantjes die we hierboven beschreven, maar om te zeggen dat dit een moeilijke, tijdrovende klus is, is een brug te ver. 

De graslelie

Heerlijk groen met witte accenten. De graslelie of spider plant is een kamerplant die makkelijk in de keuken geplaatst kan worden en die niet intensief onderhouden hoeft te worden. Hij bloeit een drietal maanden en laat tijdens die periode witte bloempjes zien. Af en toe een teug water en tijdens het voorjaar en de zomer wat extra superkrachten, en klaar. 

Erwtenplant

Met zo'n naam is hij perfect voor in de keuken. Deze van oorsprong Afrikaanse plant kan goed overweg met droogte en geniet van de zon. Laat de erwtjes gerust hangen en geniet van de kaneelachtige geur tijdens zijn bloei. 

Money plant

Een geldboom in je keuken. Was dat maar waar. Beter dan een takje tijm, denken we dan. Maar helaas, geld groeit vooralsnog niet aan bomen of struiken. Deze plant is wel een prachtige aanwinst in elke ruimte van je woning. De Pachira Aquantia geeft veel en vraagt weinig terug. Een grote slok water eens in de twee à drie weken en indirect zonlicht is meer dan voldoende om de 'vruchten' van deze boom/plant te plukken. 

Drakenklimop

Met zijn gemarmerde bladeren past hij perfect bij een keuken waarin natuurlijke materialen de hoofdrol spelen. Deze keukenplant heeft nauwelijks eisen en kan makkelijk om met de hogere temperaturen in een keuken. Zijn hartvormige bladeren zijn geel, groen van kleur. Opgelet. Drakenklimop is giftig. Draai hem met andere woorden niet in je soep. 

Ficus Elastica

Ook wel rubberboom genoemd. Deze tropische plant ziet eruit als een echte krachtpatser. Net alsof-ie er zojuist een workout heeft opzitten. Het blad is donker, heeft een vlezig uiterlijk en voelt aan als leer. Qua onderhoud hoef je je geen zorgen te maken. Een keer per week water, de balderen eens afstoffen en af en toe wat extra krachtvoer om hem in topconditie te houden. 

Gatenplant

De Monstera Deliciosa is een klassieker in menig interieur. Met zijn 'regenwoud-vibes' en grote bladeren maakt hij van elke ruimte een mini-jungle. Gezien hij wel wat gewend is, hoef je hem niet te bemoederen of zijn handje vast te houden. Hij overleeft op weinig water, zolang zijn grond wat vochtig is, en staat liever in de schaduw dan in de zon.

Pannenkoekplant

We sluiten af met een dessertje... De pannenkoekplant is een cutie. Klein, met blaadjes die aan pannenkoeken doen denken, what else? Hip en trendy, en perfect voor in de keuken. je hoeft hem niet in water te laten baden en hij kan ook perfect overleven buiten direct zonlicht. 

Een duurzame keuken begint met.... een duurzame keuken. Ben je op zoek naar een nieuwe droomkeuken en wil je je laten adviseren door een keukenbouwer met meer dan een halve eeuw ervaring? Maak vandaag nog een afspraak met de Grando-adviseur in een showroom bij jou in de buurt.

Ook een duurame keuken?

Een duurzame keuken begint met.... een duurzame keuken. Ben je op zoek naar een nieuwe droomkeuken en wil je je laten adviseren door een keukenbouwer met meer dan een halve eeuw ervaring? Maak vandaag nog een afspraak met de Grando-adviseur in een showroom bij jou in de buurt.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.