Japandi voor beginners

Japandi of Scandipan? Of Japscandi? Voor wie het nu in Keulen, Tokio of Stockholm hoort donderen: geen paniek. We leggen je haarfijn uit wat Japandi, want dat is wel degelijk de juiste term, precies betekent. Als je houdt van een zorgeloze, nette, strakke en georganiseerde keuken, dan is deze crossover waarschijnlijk wel een stijl waar je van zal houden. Of je ook effectief tot over je oren verliefd wordt op de Japandi-stijl zal moeten blijken. Lees het blogartikel en laat de vlinders in je buik maar komen.

Japandi: het beste van twee werelden

De Japandi-stijl is hip and happening, dat is het minste wat je kan zeggen over deze relatief nieuwe designstroming. Geen surströmming uit blik of sashimi dus, maar wel een woonstijl die meer en meer aan populariteit wint.

Fusie van Japanse en Scandinavische stijl

Japandi is een mix van Scandinavisch design en de minimalistische stijl die inherent is aan de Japanse cultuur. Het is een soort hybridestijl die eenvoud, minimalisme en natuurlijke elementen combineert tot ruimtes met een huiselijke sfeer met een functioneel karakter. Maar wat betekent dat nu concreet?

Kenmerken Japanse stijl

Een van de termen die mee de Japanse stijl helpt bepalen is wabi sabi. Een erg ruim begrip die niet in één zin te vatten valt. Wil je de term volledig doorgronden, dan denk ik dat je hier niet meteen aan het juiste adres bent. Maar wat we wel onthouden is dat wabi sabi slaat op de perfectie van de imperfectie. Of hoe niet alles altijd volkomen volmaakt hoeft te zijn, ook jij niet als gepassioneerde hobbykok. Voor we ons verliezen in de filosofie achter wabi sabi geven we jou enkele concrete voorbeelden van wat de Japanse stijl precies typeert of hoe je die makkelijk herkent.

Een Japans interieur kenmerkt zich door:

  • lage meubels,
  • een grote openheid,
  • een connectie tussen binnen- en buitenruimtes,
  • imperfecties,
  • het gebruik van organische en duurzame materialen zoals bamboe, hout en kurk,
  • neutraal, maar warm kleurgebruik. Denk bijvoorbeeld aan diverse grijstinten, wit, beige en pastelkleuren, maar ook aardse kleuren.

Kenmerken Scandinavische keuken

Hygge: het is een beetje de wabi sabi van het noorden, met dat verschil dat hygge meer slaat op het gevoel, op gezelligheid en knusheid. En hoe beter dat gevoel nastreven met warme, duurzame materialen?

Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich door:

  • meubels met strakke lijnen en ongecompliceerde vormen,
  • minimalistisch design,
  • een gezellige atmosfeer,
  • veel (natuurlijk) licht, wit en pastelkleuren.

Steek nu alles in een blender et voila ... de Japandi keuken est arrivée. Ok, wil je dat we al even voorroeren, zodat je weet wat je mag verwachten van deze uitzonderlijke mix? U vraagt, wij roeren!

Japandi voor gevorderden

Kleurgebruik

De kleuren leunen nauw bij elkaar aan. Maar er is een verschil. De Japanse stijl durft iets ‘hardere’ kleuren gebruiken. Dat betekent dat je ook donkere kleuren ontdekt in het palet. In een Japandi-keuken is het gebruik van zwart niet uit den boze, maar deze kleur wordt voornamelijk gebruikt voor details of om accenten te leggen. Doorgaans worden geen felle kleuren gebruikt, tenzij het groen van een of twee kamerplanten. Voor de muren is wit de standaard. Wit om zoveel mogelijk licht binnen te laten en om de natuurlijke materialen te accentueren. Een zwarte wand of muur in een aardse kleur kan ook, maar dan geef je iets meer gewicht aan de Japan in Japandi.

Gebruik van natuurlijke materialen

Bamboe, terracotta en ... hout, heel veel hout. Hout is een absolute must in een Japandi-keuken. In Scandinavische keukens wordt hoofdzakelijk lichter hout gebruikt zoals beuken-, berk- en essenhout. Onze Aziatische vrienden gaan dan weer voor de iets donkere houtsoorten zoals acacia of walnoot. Ook natuursteen krijgt trouwens een plaatsje in deze keuken. Wil je een mix en match, dan kan je perfect lichtere en donkere houtsoorten combineren met elementen in natuursteen. Overdrijf niet, want anders dreig je chaos te creëren. En als er iets is wat geen kenmerk is van deze stijl, dan is het dat wel. Dat brengt ons naadloos tot bij het volgende puntje ...

Opgeruimd staat netjes

Het afwasproduct naast je spoelbak, de nieuwste tekening van je peuter aan de koelkast, een hoop kookboeken op je werkblad of je vaat drie dagen laten staan: het zijn absolute no-no’s in een Japandi-keuken. Zelfs al heb je de mooiste keukenaccessoires en ben je een absolute fan van je Airfryer, deze stijl verplicht je om zoveel mogelijk rust te creëren. Kies met andere woorden voor voldoende opbergruimte, want ‘less’ is meer dan ooit ‘more’ in de Japandi-keuken. Wil je toch een aantal eyecatchers? Kies dan voor een onopvallend, minimalistisch kunstwerk of subtiele decoratieve elementen.

Japandi-meubilair

Stoelen, bijzettafels en keukenkasten zijn strak en in hout. De Japandi-stijl kenmerkt zich door een eenvoudig lijnenspel met hier en daar een paar unieke vormen. Het werkblad getuigt van vakmanschap, maar is geen aandachtstrekker. Niet schreeuwerig, maar verfijnd en uiteraard gemaakt van een natuurlijk materiaal. Als je wil opvallen doe dat dan door onopvallende en minimalistische keuzes te maken.

Voordelen en nadelen van de Japandi-keuken

Schoonheid is subjectief. Elk zijn stijl. Een Japandi-keuken is eenvoud, is kiezen voor hoogwaardige (natuurlijke) materialen en voor rust en sereniteit. Voor sommigen kan deze stijl overkomen als koel en onpersoonlijk, maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn. Want wat is het fijn om in een keuken te vertoeven die niet vol rommel ligt, die rust uitstraalt en die baadt in het licht.

Japandi-keuken met een hoek af

Japandi is een eerder afgebakend begrip. Je kunt natuurlijk accenten leggen binnen de stijl zonder af te wijken van het concept. Maar bij Grando kan je ook gewoon je creativiteit de vrije loop laten gaan. Wil je een evenwichtige mix van verschillende stijlen, dan kan dat uiteraard ook. Een Japita-stijl? De term bestaat nog niet - voor zover we weten - maar je kan ook perfect Italiaans met Japans combineren. Waarom ook niet? Een landelijke industriële keuken? Kan! Bij Grando is alles mogelijk. Enkel je verbeelding kan een obstakel zijn. Wil je een keukeneiland in felroze, een houten werkblad en een granieten spatwand? Bij Grando is ‘the sky the limit’. Praat met een van onze Grando-adviseurs tijdens een afspraak in een showroom bij jou in de buurt en kom alles te weten over de mogelijkheden.

Plan je afspraak?

Ontdek de Japandi-keuken in een Grando-showroom bij jou in de buurt. 

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.