Dagelijkse kost in een kleine Grando-keuken

Neen, Grando is niet de hoofdsponsor van een niet nader genoemd tv-chef. Laten we met die veronderstelling snel komaf maken. Dat elke Grando-keuken zich perfect leent voor dagelijkse en iets minder dagelijkse kost, dat spreekt voor zich. Heerlijke worst met appelmoes en patatjes (WAP) of gestoomde groenten en een sous-vide bereiding: ook in een (goedkopere) kleinere keuken kan je experimenteren en je kooktalenten ten volle etaleren. ‘Bigger’ hoeft niet altijd ‘better’ te zijn.

Maak je kleine keuken groots

Wat is klein? Volgens bepaalde bronnen is een keukenruimte van 6 vierkante meter het absolute minimum voor een gezin met twee kinderen. Dat is redelijk krap? Toch kan je ook in dergelijke ruimtes een droomkeuken laten inbouwen.

De perfecte compacte keuken voor de doorsnee kok

Als je op zoek bent naar een compacte, kleinere keuken, dan moet je je ervan bewust zijn dat je een aantal weloverwogen keuzes zal moeten maken. Als je droomt van een kookeiland, maar je komt tien centimeter tekort om de vrije doorgang en de circulatie in je keuken te kunnen garanderen, dan is het wijs om deze droom op te bergen. Maar voor je dat effectief doet, vraag eerst raad aan een Grando-adviseur. Wie weet kan een ‘schiereiland’ misschien wel soelaas brengen.

Ontdek alles over de afmetingen in ‘Hoe groot wordt je kookeiland’.

Een goede raad: probeer niets te forceren. Laat het los, zoals ene Elsa het zo mooi wist te verwoorden in haar nummer 1-hit ‘Let it Go’. Die knoop doorhakken, bespaart je op termijn een hoop kopzorgen. Het is niet omdat je geen keukeneiland hebt, dat je daardoor minder lekkere gerechten zal kunnen klaarmaken. Dagelijkse kost kan gewoon ook op een klein elektrisch vuurtje. Maar zo basic wordt het echt niet hoor. Vermijd ook te grote keukenapparaten en andere zaken die je keuken claustrofobisch kunnen doen aanvoelen.

High-tech, ook met kleinere en minder complexe toestellen

Een mastodont van een Amerikaanse koelkast of een fornuis met retro look dat de helft van je keuken inneemt is eveneens geen optie in een compacte keuken. Hou het strak en kies voor de ‘bare necessities’. Wat essentieel is voor jou is dat niet per se voor een ander. De Grando-adviseur is verzot op uitdagingen. Wil je per se een stoomoven, combi-oven, vaatwasser, koelkast, ... in je iets te kleine keuken? No worries, hij doet er alles aan om jouw droomkeuken mee te helpen vormgeven. Lukt iets echt niet, verwacht je dan aan een hoop leuke alternatieven en oplossingen op maat.

Kleine keuken vol grote verrassingen

Creatieve indeling en organisatie van de keuken

Alles draait om het optimaliseren van de beschikbare ruimte. Elk hoekje, kantje en iedere vierkante (centi)meter telt. Om een goed zicht te krijgen op de mogelijkheden, is het geen slecht idee om er even onze keukenplanner bij te nemen. Je zal snel merken wat kan en wat niet. Wees creatief en pin je niet te veel vast op ons aanbod en de keukens die je op de website ziet. Laat je inspireren en weet dat we elementen van verschillende keukens gewoon zonder veel moeite kunnen combineren tot de keuken van je dromen.

Slimme opbergruimte en kastinrichting

Hier zit de sleutel van een goed georganiseerde, compacte keuken. Want zoals je zelf wel weet: je hebt nooit voldoende opbergruimte. Het mag altijd ietsje meer zijn. Gelukkig zijn er tal van slimme opbergsystemen en manieren om je kasten in te richten zodat je makkelijk al je spullen kwijt kunt. Ontdek alles wat je moet weten over keukenkasten en slimme opbergruimtes. Je vindt er gegarandeerd wat je zoekt.

Ingenieuze oplossingen voor extra opbergruimte

Kan je toch nog wat extra opbergruimte gebruiken? Wij denken voor jou ‘out of the box’. Legplanken boven het fornuis, haken aan het plafond om potten en pannen aan op te hangen, wandrekken, je keukengerei aan de spatwand of aan de binnenkant van kastdeuren: je Grando-adviseur voorziet wel een oplossing.

                                        Keukenapparatuur

Afmetingen keukenapparatuur

Om dagelijkse kost te prepareren heb je geen grote oven, koelkast of kookplaat nodig. Het kan ook met iets minder. Je hoeft niet per se een oven met standaardafmetingen te kiezen, er zijn ook compacte ovens die kleiner zijn dan 60 op 60. We kunnen je keuken ook uitrusten met een mini-vaatwasser, een kookplaat met maar twee kookpitten en een enkele spoelbak. Een inductiekookplaat in plaats van gasbranders zal je ook al heel wat plaats besparen. En uiteraard kan een kleine inbouwkoelkast ook perfect.

Meest essentiële keukentoestellen

Een stoomoven is een handig hebbeding, maar het is niet essentieel om van dagelijkse kost te kunnen genieten. Hetzelfde geldt trouwens voor een vacuümlade voor sous-vide koken. Maar wat als je nu eens zou opteren voor een all-in-one oplossing? Kies voor een heteluchtoven met geïntegreerde stoomfuncties of een oven met sous-vide stand om ook mee te zijn met de laatste nieuwe evoluties.

Ruimtes groter laten lijken

De sterkte van een goede optische illusie. Want dat is het. Door rekening te houden met onderstaande lijkt je keuken gewoon iets groter. Maar hoe bekom je nu dat ruimtelijke gevoel?

Lichtinval

Donkere kleuren kunnen gauw als te claustrofobisch aanvoelen, zeker in een kleinere keuken. Kies daarom sowieso voor lichtere kleuren. Dergelijke kleurkeuze betekent niet dat je gedoemd bent om voor een volledig witte keuken te kiezen. Ook met lichte houtsoorten kan je makkelijk een ruimtegevoel creëren. Een goede verlichting is de kers op de taart.

Materiaalgebruik

Een spiegel of een spiegelend oppervlak kan wonderen doen. Voor de iets ijdelere chefs onder ons is het waarschijnlijk wel leuk om jezelf af en toe eens in de spiegel te bewonderen in vol koksornaat, maar spiegels zijn voornamelijk heel erg functioneel wil je je ruimte vergroten. Doordat ze het invallende licht opvangen en weerkaatsen kan je, mits een goede positionering, veel meer licht binnenbrengen in de ruimte, waardoor deze meteen zoveel groter zal aanvoelen.

                              Complexe kooktechnieken met basis keukenapparaten

Stomen zonder stoomoven

Geen fancy stomer of stoomoven in huis, maar wil je je groenten, vlees of vis toch zo puur mogelijk bereiden, zonder verlies van kostbare vitamientjes? Dit is wat je moet doen ... Neem een grote diepe pan, giet er water in, zet een klein kommetje in het water (kommetje steekt boven het water uit) en plaats daarbovenop een bord (keramiek). Laat het water koken, vul je bord met de ingrediënten die je wil stomen en plaats een deksel bovenop het bord. Laat een tiental minuten stomen. En dat is nog maar één van de manieren. Geloof je ons niet? No worries. Op de website Libelle Lekker vind je nog een andere manier om te stomen zonder stoomkoker.

Sous-vide koken zonder apparaten

Vul een pot met water, plaats een thermometer in de pot (geen must) en verwarm het water tot de gewenste temperatuur (afhankelijk van het ingrediënt). Neem een vacuümzakje en doe er een beetje olie, boter en kruiden in voor extra smaak. Nu kan je twee kanten op: of je probeert handmatig de lucht uit het zakje te doen door alle lucht eruit te persen of je plaatst het zakje deels open in het water en laat de lucht eruit ontsnappen. Eenmaal de lucht uit het zakje, hang je het bovenste gedeelte (met de sluiting) over de rand van de pot. En dan begint het moeilijkste gedeelte: het spel der temperaturen. Voor een biefstuk (saignant) van zo’n 2,5 centimeter dik reken je zo’n 50 minuten aan 55 °C. Nog even de pan in voor een heerlijke krokante korst en klaar. Is dit de enige manier om sous-vide te koken? Nope. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Een ervan vereist zelfs het gebruik van de vaatwasmachine. Opgelet, geen vaatwastablet nodig. En ... wij zijn niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.

Lees ook zeker ‘5 ideeën om je keuken in te richten’ en de tweedelige reeks ‘De kortste weg naar jouw droomkeuken’.

Plan je afspraak

Wil jij nog veel meer tips ontdekken om een kleine keukenruimte zo optimaal mogelijk in te richten?
 

Kom dan gerust geheel vrijblijvend langs bij de Grando-vestiging bij jou in de buurt of maak hier een afspraak.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.